RSS
sobota, 14 maja 2011

taca

Kto tego nie lubi?:)

 

znalezione tutaj: http://www.decofabryka.pl/

19:27, granatowekorale
Link Komentarze (2) »
niedziela, 01 maja 2011

Dalko mi jeszcze do kupienia wypasionej zastawy stołowej (może kiedyś otrzymam w prezencie ślubnym, a co;p). Ale znalazłam coś interesującego. Taka pół serio zastawa;) Może dla kogoś te hortensje będą kiczowate, ale mnie się podobają. Pasuje do klimatu wiejskiego domu, do leniwego śniadania, do kuchni w której pachnie domowymi wypiekami.

 

źródło: http://www.gotujmy.pl/zastawa-stolowa-w-hortensje,artykuly,605g1.html

poniedziałek, 31 stycznia 2011

Ktoś zapytał mnie o ekspres do kawy Dolce Gusto - czy warto kupić, jak smakuje kawa z kapsułek i gdzie je można kupować? No to może ktoś wie, bo ja wiem tylko, że to cudo istnieje ale nie mialam przyjemności  próbować.

00:13, granatowekorale
Link Komentarze (1) »
sobota, 29 stycznia 2011

Muszą być duże! Chciaż i tak wolę w kubku, a np. moja mama uwielbia herbatę po prostu z poczciwej szklanki:)

filiżankę znalazłam tutaj: goodredwine.blogspot.com

23:19, granatowekorale
Link Komentarze (1) »
piątek, 28 stycznia 2011

Jak zaparzać herbatę liściastą? Jeśli nie w czajniczku to na pewno w kubeczku z zaparzaczem. Wygodna sprawa. A jak jest w komplecie pokrywka to nie może być lepiej:)

źródło obrazka: www.kdc.pl

poniedziałek, 24 stycznia 2011

W poszukiwaniu ciekawego kubka termicznego trafiłam tu i oto:

kubek termiczny

22:03, granatowekorale
Link Komentarze (4) »
sobota, 22 stycznia 2011

kawiarka

Kawiarka (nie mylić z zaparzaczem do kawy, bo to coś innego) to najleszy sposób na dobrą kawę w domu. Przy wyborze nie warto sugerować się ceną!

Pierwsza rozkimna - aluminiowa czy stalowa? Warto wiedzieć, że aluminiowe nadaja się na kuchenkę gazową i elektryczną, natomiast przy kuchence indukcyjnej należy wybrać stalową. Dodatkowo aluminiowe wymagą dopieszczenia:) Należy je wycierać do sucha i najlepiej nie myć chemią, aby smak kawy był zawsze doskonały.

Przed pierwszym użyciem, kawiarkę należy odpowiednio przygotować - tj. wyparzyć, oraz zrobić tzw. zerowe parzenie - zaparzoną kawę zostawić na kilka godzin w kawiarce, a następnie wylać.

Druga zakmina - jaki rozmiar wybrać? Kawiarki mają różną wielkość - np. na dwie, trzy lub cztery filiżanki. Jeśli pijesz dużo kawy w kubku to raczej licz porcja = dwie filiżanki. Uwaga parzymy zawsze na taką ilość na jaką jest przeznaczona kawiarka - nigdy więcej ani mniej. A gdyby ktoś nie wiedział jak używać, oto instrukcja:

1. do pojemniczka nalewamy wodę tak aby nie zalać zaworu bezpieczeństwa.

2. nakładamy filtr

3. na filtr wsypujemy kawę i lekko uderzamy kawiarką o stól aby kawa się ułożyła, ale nie ubijamy i nie dociskamy aby zmieścić więcej

4. wszystko skręcamy i stawiamy na kuchence, czas przygotowania ok.5 minut przy wielkości 2 filiżanek. Kawa jest gotowa po tym jak ustąpi charakterystyczne syczenie (kawa zgromadzi się już w górnej części.

Ja wybrałam aluminiową kawiarkę Bialetti. Bardzo o nią dbam i przygotowana w niej kawa jest pyszna:)

 

piątek, 21 stycznia 2011

Ja mam słabość do czerwonych, ten pochodzi stąd

czajniczek

Tagi: czajniczek
22:01, granatowekorale
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 stycznia 2011

yerba mate

źródło obrazka: blogs.gamefilia.com

Jest taki napój, którego nie wypada pić ani w filiżance ani w kubeczku. To yerba mate. Co więcej podawany w naczyniu zwanym mate, po prostu inaczej smakuje. Mate może być wykonane z tykwy (odmiana dyni), drewna lub rogu (wtedy nazywa się guampa). Potrzebna jest też metalowa rurka - tzw. bombilla. Na zdjeciu jest jeszcze termosik, np Wojciech Cejrowski nosi ze sobą taki termosik a w nim oczywiście trzyma yerba mate.

 

22:40, granatowekorale
Link Komentarze (4) »
niedziela, 16 stycznia 2011

Czy ktoś z Was pije w emaliowanym kubku? Był taki czas kiedy namiętnie z niego piłam. Krzątałam się po kuchni, a kubek z mlekiem lub herbatą stawiałam na ciepłym blacie:)

kubeczek pochodzi stąd

20:29, granatowekorale
Link Komentarze (5) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8