Blog > Komentarze do wpisu

Kawiarka - jaką wybrać i kupić? Jak ją przygotować?

kawiarka

Kawiarka (nie mylić z zaparzaczem do kawy, bo to coś innego) to najleszy sposób na dobrą kawę w domu. Przy wyborze nie warto sugerować się ceną!

Pierwsza rozkimna - aluminiowa czy stalowa? Warto wiedzieć, że aluminiowe nadaja się na kuchenkę gazową i elektryczną, natomiast przy kuchence indukcyjnej należy wybrać stalową. Dodatkowo aluminiowe wymagą dopieszczenia:) Należy je wycierać do sucha i najlepiej nie myć chemią, aby smak kawy był zawsze doskonały.

Przed pierwszym użyciem, kawiarkę należy odpowiednio przygotować - tj. wyparzyć, oraz zrobić tzw. zerowe parzenie - zaparzoną kawę zostawić na kilka godzin w kawiarce, a następnie wylać.

Druga zakmina - jaki rozmiar wybrać? Kawiarki mają różną wielkość - np. na dwie, trzy lub cztery filiżanki. Jeśli pijesz dużo kawy w kubku to raczej licz porcja = dwie filiżanki. Uwaga parzymy zawsze na taką ilość na jaką jest przeznaczona kawiarka - nigdy więcej ani mniej. A gdyby ktoś nie wiedział jak używać, oto instrukcja:

1. do pojemniczka nalewamy wodę tak aby nie zalać zaworu bezpieczeństwa.

2. nakładamy filtr

3. na filtr wsypujemy kawę i lekko uderzamy kawiarką o stól aby kawa się ułożyła, ale nie ubijamy i nie dociskamy aby zmieścić więcej

4. wszystko skręcamy i stawiamy na kuchence, czas przygotowania ok.5 minut przy wielkości 2 filiżanek. Kawa jest gotowa po tym jak ustąpi charakterystyczne syczenie (kawa zgromadzi się już w górnej części.

Ja wybrałam aluminiową kawiarkę Bialetti. Bardzo o nią dbam i przygotowana w niej kawa jest pyszna:)

 

sobota, 22 stycznia 2011, granatowekorale

Komentarze
2011/01/22 18:49:54
Super instrukcja, przyda się
-
2011/01/23 17:00:21
Tu jest opis dot. przygotowania kawiarki do pierwszego parzenia:
forum.gazeta.pl/forum/w,77,104001365,104018820,Re_instrukcja_kafetierki_typu_moka.html